Choď na obsah Choď na menu
 


PMR EMERGENCY COMMUNICATION

PMR 1/1 nevzniklo len tak náhodou. Mohli by sme ho nazvať ako pokračovanie niečoho, čo tu už niekedy bolo a fungovalo. Prakticky to isté (núdzový kanál) sa niekedy používal aj v občianskom pásme CB (27 Mhz). U nás v Košiciach to monitorovala aj polícia. Od roku 2001 sa k CB pásmu pridalo aj PMR, ale núdzový kanál sa už neprevzal. Škoda. V polovici septembra 2019 sme sa teda rozhodli znova zaviesť núdzový kanál. Po rôznych úvahách o jeho vhodnosti sme vybrali  „kanál 1, subtón 1“ alebo skrátene označenie PMR 1/1. 

Byť v horách a mať možnosť komunikovať s rodinou či inými turistami môže byť nie len fajn ale aj prospešné. Môžete komunikovať s rodinou a máte prehľad kto kde odbočil, či sa nestratil alebo prečo zaostal za skupinou. 

Môžete si vymienať informácie s inými turistami ako napr.: aký je terén, čo videli cestou, kam sa chystajú alebo kde boli (dobré tipy na ďalšie túry) alebo vedia informovať o blížiacej sa hrozbe napr. búrkový mrak. Rovnako tak viete ľuďom pomôcť ak sa nachádzate v ich blízkosti – niekedy im len dojde voda alebo stratili sily a potrebujú doplniť energiu jedlom. 

Tieto benefity vám neposkytne mobilný telefón, pretože nemáte na ľudí z okolia kontakt, mobilom neviete informovať o blížiacej sa hrozbe ďalších turistov vo vašom okolí. V neposlednom rade je to ďaleko príjemnejšia a rýchlejšia komunikácia ako neustále vytáčať mobilné číslo a to zadarmo, bez mesačných poplatkov a funguje aj v miestach bez pokrytia mobilného operátora. 

Bezpečnosť zvyšujete už len tým, že máte kontakt s ľuďmi v okolí. Aj vysielaním informácie o blížiacej sa hrozbe informujete ostatných – toto vám mobilný telefón neumožní. 

zdroje informácií:

https://www.pmr11.sk/

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.